top of page
Keresés

Huszárok a Népmesefesztiválon

Hetedik alkalommal élvezheti a nagyérdemű közönség a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál változatos programját idén júniusban, Hatvanban. A rendezvény különlegességeiről kérdeztük Pintér Zsolt fesztiváligazgatót.


- Huszárok képe került a fesztivál idei megjelenési felületeire. Mi ennek az oka? Hogy kerülnek huszárok a mesefesztiválra?

- A fesztivál szervező csapata minden évben újszerű, hívogató témát keres a közönség számára. A huszár, a baka, vagy az obsitos gyakori szereplője a magyar népmeséknek. Az egyenruhát öltött, felfegyverzett katona a király védelmezője, aki gyakran keveredik izgalmas, fordulatos helyzetekbe. A szegénylegény, vagy a legkisebbik királyfi gyakran katonává válva küzd meg a sárkánnyal, zsiványokkal, és állja ki a próbák sorát.

- Mitől különleges ez a tematika?

- A magyar huszár mint hungarikum a kulturális örökségünk része. Az ősi magyar lovas harcos szimbóluma a magyar katonaságnak. 2017 óta szerepel a Hungarikum Bizottság által vezetett Hungarikumok Gyűjteményében. A huszár egyedi öltözete, büszke megjelenése, a hadviselési formának alapját adó lovas kultúra egységes képként jelenik meg mindannyiunk gondolataiban. Úgy gondoljuk, a magyar katona képe, az évszázadokra visszatekintő katonakultúra jogosan kerülhet a Népmesefesztivál programjának középpontjába.

- Milyen korosztálynak szól a mesés-katonás program?

- A fesztivál elsősorban a gyermekes családoknak szól. Tapasztalataink szerint az óvodákban, iskolákban tartott mesemondó alkalmakon minden gyermek szívesen feledkezik bele a huszáros történetekbe. Nekik szólnak a Ládafia Bábszínház, a Kuttyomfitty Társulat huszáros színpadi előadásai. A Vaga Banda látványos gólyalábas produkcióját is minden alkalommal vastaps övezi. A parkban kézműves, népi játékos, társasjátékos és mesterségeket bemutató helyszíneket alakítunk ki. Emellett a szokásos Hetedhét Hatvan Néptáncgála sem marad el, ahol a régió gyermek néptánc csoportjai mutatkoznak be.

- Felnőttek is találnak szórakoztató programot a rendezvényen?

- A magyar katona kultúra szinte minden család életében jelen volt, hacsak érintőlegesen is. A világháborúban harcoló nagyapáink, dédapáink fennmaradt levelei, fényképei, tárgyi emlékei, szóban átadott visszaemlékezéseik szinte minden család történetének részét képezik. Ezért a szülőket, nagyszülőket is vonzza a téma. A Fonó Zenekar "Huszárosan vágatom a hajamat" c. előadása is elég nyomós érv a csatlakozásra. A táncoslábú közönséget késő este a táncház forgatagába várjuk. Vásárfiát és finomságokat a Krajcáros Vásárban válogathatunk.

- Igaz a hír, hogy 100 huszáros mesével készülnek?

- Így igaz, a Családi Napon 100 huszáros népmesét hallhatunk hagyományos élőszavas előadásban a Meseszó Egyesület szervezésében. A színpadi produkciók is katonás mesék feldolgozásai. Péntek este a felnőtteket várjuk a Mesekocsmába, hogy egy jó pohár bor és frissensült ételek mellett halljanak tréfás és huncut történeteket egykori huszárjainkról. Este ismét láthatjuk a Meseszó Egyesület tagjait, amint a Mesecsatában mérkőznek meg. Itt majd a közönség választja ki a győztest. A megelőző két napon az osztálykirándulás forgószínpad-szerű programja is a meséket állítja középpontba.

- Van-e új programelem, esetleg új együttműködés?

- Megtiszteltetés számunkra, hogy a fesztivál keretén belül zajlik a „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny elődöntője. A Népzenei Szövetség még várja a megmérettetésre vágyó népi énekeseket, hangszeres előadókat. Az együttműködés alapja, hogy a népmese műfaját szeretjük a társműfajokkal karöltve tálalni. Huszáros témájú dokumentumfilm levetítését is tervezzük a fesztivál során, ez még szervezés alatt áll. A gyermekek számára újdonság lesz a pónilovaglás.

- Mekkora a csapat, akik mindezt létrehozzák?

- A rendezvény annak megszületése óta az önkéntességre épít. Hiába a - sokszor megjósolhatatlan sikerű - pályázatok sora, a lelkes önkéntesek nélkül egyszerűen nem működne. Önkéntesek szervezik a programot, készítik elő az együttműködéseket, építik a helyszínt, tőlük halljuk a meséket, gondoskodnak az iskolás csoportok fogadásáról stb. Most is várjuk a jelentkezésüket. Van egy állandó csapatunk a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Egyesület berkeiből, hozzájuk évente 20-30 új érdeklődő csatlakozik az ország különféle pontjairól.

- A helyszín évek óta változatlan. Miért jó nekünk ide látogatni?

- A Grassalkovich Művelődési Ház a kezdetektől partnerünk a szervezésben. A Grassalkovich Kastély Díszkertje csodálatos helyszín, változatos szabadtéri kikapcsolódásra számíthatnak itt a családok. Kisgyermekek számára biztonságos, élvezhető a környezet, a digitális hétköznapok rabjaivá vált szülők itt bátran lazíthatnak, belefeledkezve kulturális értékeinkbe.


- Köszönjük a tájékoztatást, és izgalmas kikapcsolódást kívánunk minden kedves érdeklődő családnak! Az aktuális programról ITT tájékozódhatnak.


Pálinkás Ildikó






0 hozzászólás
bottom of page